Jette Juel hansen som i noget af sin barndom boede i Skraverup på Skolevej har sendt følgende.

En lille fortælling fra noget af min barndomsjul! Glædelig Jul.

Det er sjovt som traditionerne er blevet moderniseret med årene. Da jeg var barn oplevede jeg julemåneden på en helt anden måde end vi kender den i dag. Jeg har nogle svage erindringer fra tiden omkring 1959 (ja jeg er en gammel pige). I November startede min mor med at julebage, sylte og koge. Den helt store rengøring og pudsning af kobbertøj skulle der være tid til. Mor pyntede op i stuen med grangrene og røde silkebånd, kravlenisser og glaskugler. Vi havde ikke alt muligt kunstigt plastikjulepynt. Bag alle malerier/skillerier blev der sat en lille dusk af tre grangrene, bundet med en rød silkesløje isat en rød, grøn eller gul glaskugle. Vi boede på landet i et gammelt bondehus opvarmet af kakkelovn. Så der var enten varmt eller koldt – mindes jeg. Den stærke varme gjorde, at granen ret hurtigt visnede og dryssede med tørre nåle som lå spredt i møbler og på gulvtæppe. (Jow, da vi havde gulvtæppe!). Kravlenisserne ved jeg ikke hvor vi havde dem fra, men tror ikke det var mig der havde klippet dem ud, for jeg kunne jo komme så gruelig galt afsted med ”den saks”, jeg var trods alt kun 4 år. Da jeg blev et par år ældre var jeg med til at lave juledekorationer til hele familien. Til mormor, tre sæt oldeforældre – ja en var ligesom ikke nok, de blev skam beæret med et par eller tre. I mine 6 åriges øjne var dekorationerne flotte. Jeg havde virkelig gjort mig umage med at lave dem. Flere af dem blev sat i små røde træsko lavet til det samme. Godt med grankviste – både korte og lange – røde sløjfer, piberensernisser, små røde padehatte og så stearinlys selvfølgelig. Så længe vi havde glaskugler kom de også i, men vi skulle have pynten tilbage hvis bedsteforældre og oldeforældre skulle gøre sig forhåbninger om at få nye dekorationer næste jul. Jeg er nu sikker på, set med mine voksneøjne, at dekorationer nok ikke altid var lige vellykket. Men sådan var det jo. Det var stort at komme på det årlige decemberbesøg og overrække den store overraskelse. Jeg husker specielt, at min oldefar på Næsbyholm fik hvert år. Han var lige blevet enkemand og det var syndt for ham, at han ikke havde fået pyntet op. Min mormor og morfar, (Alice og Robert) i Glumsø fik 3 stykker, selvom de knap nok havde plads til dem i deres lille sparesomme stue. Men de blev pænt sat i hver sin ende af skænken og en på spisebordet. Jeg kan ikke mindes, at min mormor ellers havde pyntet op til jul. Så var der oldemor på Villavej i Fensmark, min fars farmor. Hun fik i hvertfald en dekoration, samme udformning som de andres. Hun var en sjov dame. Marie blev hun kaldt.

Min farmor (Magna) fik vist ikke en dekoration. Jeg husker ikke at have været nede og aflevere til hende. Hun var i Jehovas Vidner og holdt derfor ikke jul. Så var det jo på plads, og vi vidste hvad vi havde at rette os efter. Så stakkel farfar måtte undvære julestads og gaver. Jo farmor og farfar (Phillip) blev da inviteret til at komme og spise med os juleaften, men der blev ikke skålet eller ønsket glædelig jul fra min farmor. Vi fik ikke såkaldte julegaver fra dem.

I løbet af december blev der sendt bud fra farmor i Ringstedgade, at vi skulle komme til kaffe en eftermiddag eller aften nogle dage inden juleaften, hvor vi – mine forældre - og min farbror og hans kone fik en lille skilling. ”Skillingerne” var lagt i passende bunker på sengen , efter rang i familien. Så blev der delt ud derfra – en for en blev vi kaldt ind i soveværelset og enten farmor eller farfar overrakte den ”store” gave. Jeg lyver lidt, når jeg skriver, at farmor og farfar ikke fik julegaver. Jeg tror det morede min far, at give dem julegaver, så vi havde altid købt en lille gave til dem. Det kunne være enten sokker, lommetørklæder eller en flaske kirsebærvin som farmor sjovt nok kunne finde på at sidde og nyde et enkelt glas af – dog alene. For hvad vi ikke så…….. Ja …..smiler. Jeg tror min far var lidt mærket af, at hans mor var Jehova. Derfor skulle han drille hende med små julegaver.

Jeg husker at der i et ugeblad var en julekalender som skattejagt, hvor man kunne klippe små kort ud og bruge dem som ledetråde. Jeg skulle trække kortet hver morgen og ud fra forklaring eller beskrivelsen skulle jeg finde ”skatten”. Uhh, det var svært at finde skatten. Den var godt gemt de mest mystiske steder. Jeg skulle også regne…. Hold da op. Gå to skridt, et til venstre, et par meter op og 25 cm, hen. Og så var den der, hold da op. En hel 25 øre, i weekenden måske to tror jeg. Jeg husker ikke beløbets størrelse. Jeg tror at der enkelte gange var chokoladenisser. Juletræet blev altid pyntet den 23. om aftenen. Hjerter, kugler, klokker og kræmmerhus. Godt med flag og lametta. Grønne lysholdere og rigtige stearinlys, nogle år røde, andre år hvide. Juletræsfoden var hjemmelavet at to stykker træ på kryds med et hul i midten til at sætte træet ned i. Stjernen var af pap, guldfarvet. Var vi heldige, stod træet stadig pænt juleaften. Men det kunne meget vel være, at en af de tre – fire indekatte vi havde den gang, fik dasket tilpas mange gange til glaskugler og klokker, at de smuttede på gulvet og smadrede. Gaverne blev lagt under træet den 24 når vi havde spist. Jeg tror nok der var noget med, at jeg kom til at kikke lidt for meget på dem nogle år. Mor var i hvert fald sikker på, at der var rettet på papir og sløjfer! Nu havde hun jo et dårligt syn, så mon ikke det var der nissen drillede lidt!

Gavepapir var en sand fornøjelse sidst i 50’erne først i 60’. Vi fik ikke store gaver, men mange små. Pakket ind i ”genbrugs julepapir”, allerede den gang var vi miljøbevidste. Nej tro ikke vi var forgænger for ”genbrugskulturen”. Det var af ren nød. Hvert år blev julepapireret forsigtigt pillet af (tape (klisterbånd som vi sagde) brugte vi ikke), papiret blev pakket pænt sammen og lagt væk til næste år hvor det blev taget frem og fik en tur af strygejernet på bagsiden. Så var det fint og glat til endnu en omgang omkring julegaverne. Gavebåndene var af såkaldt silke. Vi havde ikke det kunstige bånd vi kender fra i dag hvor vi kan få det til at krøller om bladet på en saks. Nej den gang måtte man side og folde og binde de fineste sløjfer af silkebånd. Båndene blev også strøjet og genbrugt.

Da ønskedukkerne kom frem fik jeg mange småting til dem i julegaver. En lille trøje, en lille seng, små sko eller andet som ikke var så stort og dyrt. Eller der var fra Daells Varehus hjemhentet (postordre) et nyt spil. Jeg ved ikke hvem jeg spillede med, for mor og far gad ikke sådan noget.

Julemiddagen bestod af flæskesteg og det traditionelle tilbehør. Jeg husker ikke om vi fik and også, men det gjorde vi jo nok. Derefter ris alamenden med mandel i. Mandelgaven var altid en lille lyserød marcipangris, med en rød silkesløjfe om halsen, lagt i en pæn lille æske. Det var mums. Vi vidste da godt, at mandelgaven ville bestå af en lille gris. Men vi fik ikke slik normalt, i hvert fald ikke marcipan så det var stort. Den 23. fik vi altid risengrød med nisseøl til. Det så jeg altid frem til. Senere på aftenen når vi havde pyntet juletræet fik vi æbleskiver, hjemmelavede. Man kunne ikke købe færdiglavede æbleskiver den gang. Nøj, de var gode. Hunden kaldet Hunnie kunne også lide dem. Hun havde fået for vane at tigge bestemte lækkerier. Blandt andet var hun helt vild med æbleskiver. Den gang var man ikke så bevidst om hvad hunde skulle eller ikke skulle spise, så hun fik en æbleskive hver gang hun kom til bordet. Så smuttede hun i nogle minutter og kom igen. Hun fik en til. Da vi var ved at skulle gå i seng skulle min mor lige ryde op efter os og fylde lidt på kakkelovenen. Hunden havde fast plads i et hjørne mellem muren og kakkeloven på et lille tæppe. Hunnie var ikke så stor. Mor ville rette på tæppet, Hunnie blev sur og knurrede, hvorefter hun blev skubbet væk med et ”flyt dig pjat med dig”. Under tæppet lå 10-12 æbleskiver som Hunnie havde gemt til natten, og frygtede måske at de nu blev fjernet af mor. Det havde vi meget sjov af. Jeg husker ikke om hunden fik lov at beholde alle æbleskiverne. Ved nærmere eftertanke, var det nok ikke en passende portion for en hund af Hunnies størrelse. Men vi har snakket om den historie nogle gange efter, så måske er bunken vokset lidt med årene.

Det var også den 23. omkring frokosttid min far var til julefrokost på arbejdet. Han var blikkenslagersvend hos K.W. Nielsen i Rugvænget. Det var altid spændende hvade han havde med hjem derfra. De fik fine julegaver af firmaet. På knallert transportedered far en ”kæmpe” kasse/kurv med alle slags julegodter i. Appelsiner, æbler, likørtoppe i fine æsker, chokolade, sild i glas, snaps, kaffe og en lille julepose til mig.

I min barndom var der altid hvid jul. Hele december, eller det meste af måneden tror jeg! Når vi skulle handle foregik det inde i Næstved. Vi skulle med ”rutebilen” fra Skraverup. Så der var allerede der begrænsninger i mængden og størrelsen på julegaver. Bussen havde den traditionelle lugt af olie/benzin. Det var sjovt. Men knapt så sjovt at gå fra holdepladsen i Skraverup og hjem til huset i ”høje” snebunker.

Vor nutids jul løber af på en helt anden måde. Ledlys-kæder i haven, op til flere og helst flere end naboen har. Elektroniske julekort/hilsner på Facebook. Reklamer på TV der hele tiden minder os om, at der er ting vi absolut ikke kan undvære og må ønske os til jul. Kommer de på udsalg kan vi købe hele to af slagsen. Vi køre bare en gang med Dankortet eller betaler via mobilen. Så man når ikke engang at registrere hvor mange penge man bruger. Da jeg var barn fik min far ugeløn med hjem om fredagen, i en brun kuvert med navn på. De blev lagt en en ”tegnebog” og skulle holde til næste lønudbetaling. Ud af ugelønnen blev der sparret sammen til jul og sommerferie.

Jeg vil da ikke ønske mig tilbage til den tid omkring 1960. Jeg er glad for at jeg lever i en tid med alt den elektronik vi har og de muligheder den giver. Jeg er glad for at man ret hurtig kan komme i kontakt med ungerne hvis der lige er noget, også selv om det er på den anden side af jorden. Da jeg var barn, var det naboen der havde telefon og hvis vi skulle ringe til læge, kunne vi til nød få lov til at låne den mod at lægge nogle mønter. Hvis der var afbud til juleaften grundet sydomsfald fik man det ikke altid at vide. Jeg husker, et år var hele familien ramt af influenza. Vi selv blev syge i løbet af juelaften, gæsterne dukkede ikke op. Jeg husker at jeg faldt i søvn på gulvet foran kakkelovenen og vågnede da den var gået ud. Mor og far sov på hver sin sofa, ikke fordi vi var trætte, men fordi vi havde influenza.

Vestergaard matrikel 2a Skraverup.

Skolevej 48

Vestergaard ligger med en smuk udsigt tilden vidstrakte Saltø skov, og en af de første fæstere jeg har fundet på gården var Peder Hansen, han var gift med Ellen Nielsdatter de komme begge fra Marvede sogn. De har 3 børn Hans Pedersen, Peder Pedersen, Niels Pedersen. Og i 1787 har de en Tjenestepige ved navn Maren Olesdatter, 13 år gammel.

Hans Pedersen overtager fæstet 30 november 1796 og Peder Hansen og Ellen bliver Indsiddere og daglejere. Hans Pedersen gifter sig med Karen Andersdatter hun er fra Førslev. De får af børn;

Bodil Hansdatter, død samme år hun bliver født 1797, Bodil Hansdatter født 1798, Peder Hansen født 1800, Maren Hansdatter født 1805, Hans Hansen født 1810, Niels Hansen født 1814, Ellen Hansdatter født 1816, Jens Hansen født 1818, Marie Hansdatter født 1821.

Bodil Hansdatter bliver gift med Ole Jacobsen der er Fisker og husmand i Skraverup, han er fra Karrebæk. De bliver gift 1822 den 22 november og bosætter sig i Skraverup.

Peder Hansen bliver gift med Maren Kirstine Hansen fra Grimstrup og bliver gårdmand i Grimstrup og senere sognefoged der.

Maren Hansdatter bliver gift med Søren Madsen den 28 december 1833, han er på dette tidspunkt tjenende på en gård ydernæs. De er i 1834 indsiddere på Vestergård, siden indsiddere og husmand, daglejere i Skraverup.

Hans Hansen bliver gift 19 november 1833, med Ane Hansdatter hendes forældre var Hans Nicolaisen og Maren Christensdatter. Hans Nicolaisen var eligeret skolelærer, (han var afskediget med bevilling). I 1834 var han gårdbestyrer hos moderen Karen Andersdatter da faderen Hans Pedersen dør 30 april 1831.

Der blev fortaget et skifte Østre Flakkebjerg herred 1831:

Skifte Registreringsforretning

Lavet af John Larsen

Efter afdøde Gårdfæster Hans Pedersen af Skraverup Anno 1831 den 7de Maj indfandt undertegnede kommitterede skifteforvalter sig i Skraverup for at tage afdøde Gårdforvalter Hans Pedersen og hans efterlevede enke Karen Andersdatter fælles bo under Registrering og Vurdering til skifte og deling imellem Enken og hendes med hendes afdøde mand sammen avlede Børn.

Ved forretningen var tilstede Sønnerne Peder Hansen, Hans Hansen og Niels Hansen samt svigersønnen Poul Madsen på vegne og sin svoger Ole Jacobsens vegne ligeledes var Gårdmand Christen Nielsen af Fodby som værge for de umyndige Døtre og tillige som kurator for de mindreårige sønner tilstede.

Sognefoged og Gårdmand Ole Pedersen af Fodby og Gårdmand Mads Jensen var mødte som Sidder og Vurderingsmænd i at *** Boets forefundne Ejendele blev Vurderet som følger:

I Stuen

Et fyrrebord ---------------------------------------------------------------                  1 – 4 – 0

Et Panelværk med 8 hele Tallerkener ------------------------------                   1 – 0 – 0

Et rivejern, en Peberkværn og Strygejern -------------------------                   0 – 2 – 0

Et Lerkrus ---------------------------------------------------------------                       0 – 1 – 8

Et grønmalet egehængeskab Jern kram leris --------------------                     0 – 4 – 0

En malmlysestage ------------------------------------------------------                     0 – 2 – 0

En Kistebænk og en liden koffe -------------------------------------                     0 – 3 – 0

En Gåsebænk hammed og i stykker --------------------------------                    0 – 3 – 0

Fem gamle Stole ----------------------------------------------------------                  0 – 5 – 0

Et gl fyrremadskab ------------------------------------------------------                   0 – 4 – 0      

Et otte dages Stueur med futteral ---------------------------------                     10 – 0 – 0

En *** Bilæggerkakkelovn -------------------------------------------                    5 – 0 – 0

To Hyldebrætter -------------------------------------------------------                     0 – 0 – 8

En gavl himmelsted med blåternet Omhæng ----------------                        1 – 3 – 0

Der udi: en grønstribet Overdyne ----------------------------------                   1 – 2 – 0

En brunstribet Underdyne ------------------------------------------                     1 – 0 – 0

En hvid linned    do og et Vår -------------------------------------                       0 – 4 – 0

Et par blårlærreds Lagen ------------------------------------------                        0 – 3 – 4

Fore gl. Hovedpuder -------------------------------------------------                     1 – 0 – 0

En himmelseng med blåstribet Omhæng ---------------------                       1 – 4 – 0

Der udi: en grønstribet Overdyne ----------------------------------                   2 – 0 – 0

En blåstribet Underdyne -----------------------------------------                    1 – 3 – 0

To gråstribede linned Underdyne -------------------------------                  0 – 5 – 0

To lagen og enkelt hovedpude ------------------------------------                 0 – 5 – 0

Et par blårlærreds Lagen ------------------------------------------                   0 – 4 – 0

I Øverstestuen

Fire Stole ---------------------------------------------------------------                  1 – 0 – 0

Et egespillebord -------------------------------------------------------                 0 – 2 – 0

En egedragkiste -------------------------------------------------------                  5 – 0 – 0

Fire par Tekopper ---------------------------------------------------                   0 – 1 – 8

En Pyramide med nogle medicin flasker -------------------------                0 – 1 – 0

En 3/4 Pægle flaske -------------------------------------------------                     0 – 1 – 0

En grøn Fyrrekiste ----------------------------------------------------                 1 – 3 – 0

Der udi: en hvid Vadmels nattøjet --------------------------------                 0 – 1 – 8

To lange blå Trøjer ------------------------------------------------                      2 – 1 – 0

En rødstribet sort undertrøje --------------------------------------                 1 – 0 – 0

En blå                   do ------------------ -               0 – 5 – 0

To par blå Vadmels Bukser ------------                 0 – 3 – 0

To par Uldstrømper ---------------------                 0 – 2 – 0

Fire gl. Hørlærreds Skjorter --------------              1 – 3 – 0

Fire gl blårlærreds do --------------------               0 – 3 – 0

Trettens Stk blårlærreds Lagen ----------             6 – 3 – 0

I Øl kammeret

Et lidet Fyrrebord ---------------------                   0 – 0 – 12

En rødmalet heltønde ---------------                     1 – 0 – 0

To halve Tønder -----------------------                    0 – 5 – 0

Fire Fjerdinger ---------------------      -                 0 – 4 – 0

En Trætragt og en træ flaske ---------                  0 – 1 – 8 

Fem Si bøtter -------------------------                     0 – 3 – 0

Et Dejtrug med Fod ------------------------              0 – 4 – 0

En haspe og en Malkespand -------------                0 – 1 – 8

Fem gamle Fade -----------------------------            0 – 0 – 8

I Køkkenet

En kobber Bryggerkedel -------------                    15 – 0 – 0

En gl. messing kedel -----------------                    0 – 4 – 0

To gl Jerngryder ------------------                         0 – 3 – 0

To Bryggekar ---------------------------                   2 – 0 – 0

En krykke og to Ørebaljer -----------                    0 – 2 – 0

En Kærn, en malkespand og et hakkebræts-       1 – 0 – 0

Fire Sval -------------------------                            0 – 4 – 0

To Træbænke, et gl. bord og et gl. kar              0 – 3 – 0

Fem Fade og et Dørslag ---------------                  0 – 1 – 8

Et Træsaltkar -----------------        -                     0 – 4 – 0

En malmstegepande -------------------                  0 – 2 – 0

En Klædelskrog og en Ildtang ---------                 0 – 3 – 0

Et par Støvler og en hat ---------------                  0 – 3 – 0

På Loftet

To gamle Træstager -----------------------              0 – 2 – 0

To Grynfirdinger --------------------------                 0 – 1 – 8

Otte Siebøtter --------------------------                    0 – 4 – 0

En Halmjølle og en Sigte --------------                    0 – 1 – 8

Ni gl. kornsække ----------------------                      3 – 0 – 0

En Skæppe -------------------------------                    0 – 2 – 0

Ved Brønden i Haven

To Spande, en gl. Tønde og to Karbonde                0 – 3 – 8

En kobber Sie ----------------------------                     0 – 2 – 0

To Stegrise og en liden gryde -----------------            0 – 2 – 8

Fire gl. Leer hængende på Væggen ----------           1 – 0 – 0

I Karlekammeret

Et Sengested ------------------------------                    0 – 2 – 0

Der udi: En sortstribet Overdyne -------                   0 – 3 -  0

En ditto Underdyne ----------------------                    0 – 2 – 0

En ditto           do ---------------------- -                    0 – 2 – 0

En hvede Ditto -------------------------------                0 – 4 – 0

To gl. Hovedpuder -------------------------                  0 – 3 – 0

Et par gl Lagener ------------------------                     0 – 3 – 0

En Håndkværn -----------------------      -                   2 – 0 – 0

I Gaarden

En Hane og ti Høns -----------------------                    1 – 1 – 8

En gl beslagene Vogn som er uden for Gårdens besætning ------     6 – 0 – 0

En Hjulbør og en Slibesten med Trug --                   0 – 4 – 0

I Huggehuset

En Hakke og en Spade ------------------ -                   0 – 5 – 0

Toe Huggeøkser og en Håndøkse ---------                  1 – 0 – 0

Toe gl hamre og en knibtang ------------                    0 – 2 – 0

Fire Boresving ----------------------------  -                   0 – 3 – 0

Toe Buesav -----------------------------                         0 – 2 – 0

En Langsav ----------------------------                           0 – 2 – 0

En Båndkniv og fire huggejern ---------                      0 – 1 – 8

En trer Økse -------------------------------                      0 – 2 – 0

En bænk og en gl kiste med Jernskramlerier             0 - 3 - 0                              

En *ød og seks Jernvægge ---------------                     0 – 4 – 0

I Stalden

En rødskjoldet ko 7 år ----------------                        13 – 0 – 0

En blåspættet ko 5 år -------------                            12 – 0 – 0

En blakket              do 9 do -----------                      11 – 0 – 0

En rødspætter ko 7 år ------------------                      10 – 0 – 0

En rød ko 8 år --------------------------                        10 – 0 – 0

En blakket ko 8 år ---------------------                        11 – 0 – 0

Tre årskalve ---------------------------                          6 – 0 – 0

En rød ko 10 år --------------------------                       9 – 0 – 0

En sort ko 5 år ---------------------------                      10 – 0 – 0 

En rødbroget Stud 3 år -------------------                    11 – 0 – 0

En rødskjoldet stud 2 år ------------------                    6 – 0 – 0

En sort kvie 2 år ------------------------- -                     4 – 0 – 0

En blakket kvie 2 år --------------------                        3 – 3 – 0

En Sort Stud 2 år -------------------------                      3 – 0 – 0

 En rødbroget kvie 2 år -----------------                       3 – 0 – 0

På Marken

Tre åringsgrise à 4Rd ----------------------                    12 – 0 – 0

Toe gl Svinebaljer ------------------------                      0 – 0 – 8

En Rødspættet ko 3 år ----------------------                 14 – 0 – 0

En sortbroget ko 3 år -----------------------                  12 – 0 – 0

En væder ---------------------------------------                2 – 0 – 0

Em Bede --------------------------------------                   2 – 3 – 0

To beder à 2Rd ------------------------------                   4 – 0 – 0

Et får uden Lam ----------------------------                    2 – 3 – 0

Et Får med et Lam ----------------------------                4 – 0 – 0

To Får med to Lam ------------------------- -                  8 – 0 – 0

Et Får uden Lam -------------------------------                 2 – 3 – 0

Et Får med et Lam --------------------------- -                 3 – 3 – 0  

Et Får med to Lam ----------------------------                  5 – 0 – 0

Et Får med et Lam ----------------------------                  3 – 3 – 0

Et Får med to Lam ----------------------------                  4 – 3 – 0

Et Får med et Lam ----------------------------                  4 – 0 – 0

Af vindersæd var nedlagt 7td og af Såsæd 2td Efter og 10 td Havre forinden Hans Pedersens Dødsfald. Omkostningerne ved bemeldte 19td Sæds Lægning anslås til 1Rd pr Tdr som bliver at beregne boet til indtægt og udgjort               19 – 0 – 0

Summa                                                                                                    340Rbd 0M 4Sk     

Denne forretning blev derefter af Vurderingsmændene ***på befalet måde således:

At vi har foretaget foranført Vurdering efter vor Samvittighed og Skønnende, bekræfte vi med Lovens Ed så sandt hjælpe os Gud og hans hellige ord.

                                         O. Pedersen                    Hans Jensen

Det blev dernæst af Skifteforvalteren bemærket at Registreringen var sket efter Påvisning af den afdødes forannævnte 3 sønner samt af husmand Ole Andersen fra Karrebæk Som Lauværge for Enken Karen Andersdatter, Der er hans Søster og som for tiden er meget Syg og Sengeliggende – Bemeldte Børn og enkens Lauværge Forsikrede, at det ikke var dem bekendt at Boet var mere tilhørende end hvad der i Forretningen var anført, Ligesom og Enken, for hvem det Passerede var blevet oplæst forsikrede at hun ikke kunne erindre at Boet ejede mere. –

Pigebørnenes Værge Christen Nielsen, og Svigersønnen Poul Madsen erklærede, at de heller ikke vidste og ej heller troede at mere tilhørte dette Boe – Omkostningerne ved den afdødes Begravelse erklærede Enken at have bestridt at hvad der forefandtes i Boet, så at hun intet derefter have at fordre i og hun vidste heller ikke at der påhvilede nogen Gæld i Boet, ligesom dette heller intet til gode havende havde Udestående som kunne beregnes til indtægt. –

Med den på Boets ejendele satte Vurdering erklærede samtlige Tilstedeværende Vedkommende sig tilfredse, -- og de havde heller intet i nogen anden henseende noget at erindre imod denne forretning, som således sluttes og med Underskrift bekræftes.

Datum ut Supra                                                                  J. Tolderlund

Karen KAD Andersdatter

Med påholdt Pen

Som Lauværge Ole Andersen   ------------                           Christen Nielsen

Peder Hansen             Hans Hansen           Niels Hansen         Poul Madsen   

Som vidner

                             O. Pedersen                              Hans Jensen                                                                                               

Hans Hansen og kone, rejser til Tåstrup Hyllinge sogn, og fæster Toftegård. I 1850 køber Toftegård matrikel 3a til arvefæster. Flere generationer ud i fremtiden har de gården.

Niels Hansen er han der overtager gården hjemme i Skraverup, da hans far Hans Hansen rejser til Tåstrup. Han bliver gift med Ane Marie Nielsdatter den 16 oktober 1840, hun er datter fra Tværhavegård, Skolevej. Hendes forældre hed Niels Pedersen og Mette Rasmusdatter.

Ellen og Marie Hansdatter rejser i 1841 til sin broder i Grimstrup herefter forsvinder de for mig. Jens Hansen er rejst hjemme fra ved ikke hvad der bliver af ham. Karen Andersdatter dør 29 maj 1843.

Registreringeforretning Karen Andersdatter

Lavet af John Larsen

Efter afdøde aftægtsenke Karen Andersdatter af Skraverup død den 29 Maj 1843. –

År 1843 den 30 Maj mødte Skifteforvalteren for Øster Flakkebjerg Herred Loundieråd Leuning i sit forfald ved embedsforretninger ved sin af Amtet constiturerde fuldmægtig Exami. Juris Flor med Vidnerne Sognefoged Niels Hansen af Fodby og Gårdmand Hans Jensen af Skraverup i bemeldte Skraverup for at foretage en Lovlig Registrering og Vurdering efter afdøde Aftægtsenke Karen Andersdatter til påfølgende skifte og deling imellem Arvingerne som blive opgivne se vare:

1. en søn Peder Hansen 43 År gl. Gaardmand i Grimstrup

2. en søn Hans Hansen 33 år gl. Gaardmand i Tåstrup

3. en søn Niels Hansen 29 år gl. gaardmand i Skraverup

4. en datter Bodil gift med husmand Ole Jacobsen ibid

5. en datter Karen gift med Poul Madsen ibid

6. en datter Maren gift med inds. Søren Madsen ibid

7. en datter Ellen ugift

8. en datter Marie ugift

Ved forretningen var tilstede de myndige Sønner navnlig Peder Hansen, Hans Hansen og Niels Hansen såvel som de gifte Døtres mænd Ole Jacobsen, Poul Madsen og Søren Madsen – For de tvende Umyndige Ellen og Marie er deres broder, den under No 1 anførte Peder Hansen Værge –

I deres nærværelse blev forretningen fremmet og således Registreret og Vurderet:

Et gl egebord ----------------------------------------------------------------                 0 – 2 – 0

2 Stole -----------------------------------------------------------------------                 0 – 4 – 0

1 Sengested med Omhæng ---------------------------------------------                  2 – 0 – 0

1 grønstribet Overdyne --------------------------------------------------                  3 – 0 – 0

1 blåestribet do -----------------------------------------------------------                 3 – 2 – 0

1       do            do ----------------------------------------------------------                  3 – 0 – 0

1 lined           do ----------------------------------------------------------                  2 – 0 – 0

3 lange Hovedpuder og 1 kort Hovedpude -------------------------                 3 – 0 – 0

1 pr blårlærreds lagen -------------------------------------------------                  2 – 3 – 0

1 Klædekiste ---------------------------------------------------------------                  0 – 4 – 0

1 pr Handsker -------------------------------------------------------------                  0 – 0 – 8

4 gl Særke ------------------------------------------------------------------                  1 – 0 – 0

1 pudevår og 1 dug -----------------------------------------------------                  0 – 2 – 0

2 pr Lagener / blårgarn/ ----------------------------------------------                   4 – 0 – 0

1 gl Dragkiste -------------------------------------------------------------                    2 – 0 – 0

1 Hængeskab -------------------------------------------------------------                    0 – 2 – 0

1 Messing kedel ---------------------------------------------------------                   2 – 3 – 0

1 Rok og 1 Haspe ------------------------------------------------------                     0 – 4 – 0

1 brundraget Ko -----------------------------------------------------                    10 – 0 – 0

1 Får med 2 Lam -----------------------------------------------------                      5 – 0 – 0

2 gl Skjorter og 1 Trøje ----------------------------------------------                       0 – 3 – 0

2 par gl Strømper -----------------------------------------------------                       0 – 1 – 8

3 Forklæder ------------------------------------------------------------                       0 – 2 – 0

3         do ----------------------------------------------------------------                       1 – 0 – 0

1 hvergarns Skjorte og Trøje ---------------------------------------                      1 – 3 – 0

1 belle og 1 Skjorte ---------------------------------------------------                      0 – 5 – 0

1 sort kjole -------------------------------------------------------------                       1 – 0 – 0

3 forskellige Tørklæder ---------------------------------------------                       0 – 1 – 4

4 huer -------------------------------------------------------------------                       0 – 1 – 8

3 liin ---------------------------------------------------------------------                       0 – 0 – 12

1 kobberkande -------------------------------------------------------                       0 – 2 – 8

3 bouteiller ------------------------------------------------------------                      0 – 1 – 0

4 Porcelæns Tallerkner ---------------------------------------------                     0 – 1 – 0

1 kobberpotte ---------------------------------------------------------                     1 – 8 – 0

1 lille Gryde -------------------------------------------------------------                    0 – 2 – 0

3 ballier ------------------------------------------------------------------                    0 – 3 – 0

1 gl Kyse -----------------------------------------------------------------                    0 – 0 – 8

                                                                                                                       54Rdl 3M 8sk 

Videre fandtes ikke og erklærede samtlige tilstedeværende at den Afdøde ikke havde noget til gode. – Derimod skyldte hun til Aftægtemand Hans Jensen i Holme Sipperup 4 Rdl. – videre Gæld hviler ikke på boet – det blev vedtaget at Sønnen Niels Hansen bekostede den Afdødes begravelse og at dertil anvises et beløb af 10Rd. – ligeledes blev det vedtaget at det Registrerede boehave solgtes ved Auktion tirsdagen den 6te juni førstkommende og at Skifteretten ansøger det foruden i denne henseende, derunder indbegrebet Antagelse af en inkassator –

Da såvidt var passerede bemærkede de Tilstedeværende ar de have forglemt at opgive den afdøde tilhørende hus, hvilket derefter blev påvist og befandtes var bestående af 7 fag bindingsværk, klinede Vægge og stråtag det blev vurderet til Nedbrydelse for 28Rdl.

Da intet videre i dag var at forhandle blev det passerede sluttet og med Underskrift bekræftet.                                                                                                              * Flor

Peder Hansen                     Hans Hansen                               Niels Hansen     

Ole Jacobsen                        Poul Madsen                            Søren Madsen

                                                                                                        m.f.p.

Som Vidner og Vurderingsmænd

 Niels Hansen            Hans Jensen

Niels Hansen og Ane Marie Nielsdatter får 4 børn,

Peder Nielsen født 30 juli 1841

Dorthea Kirstine Nielsen født 8 oktober 1842

Karen Marie Nielsen født 11 marts 1844

Pauline Nielsen født 23 juni 1851.

De bliver alle gift i Fodby kirke.

Peder Nielsen bliver gift 9 oktober 1878, med Maren Sofie Hansen, født 1848, 17 maj, hun er vokset op på Skydebanegården. Hendes forældre var Christian Hansen og Anne Kirstine Andersdatter. Dorthea Kirstine Nielsen bliver gift 15 september 1868, med Jacob Jensen født i Kyse september 26 1845. De har en gård på Kyse mark. Karen bliver gift den 11 april 1875, med Jens Andersen fra Lille Næstved han er arbejdsmand. Født 1840 de bosætter sig i Lille Næstved. Pauline Nielsen bliver gift 21 juli 1879, med Johan Andersen, søn af Anders Andersen. Født 1843.

Brandtaksation gamle Niels Hansen Skraverup 
Lavet af John Larsen efter akavalier online. 

År 1868 den 24de juni kl. 11 om formiddagen er af undertegnede sognetaksationsmænd i henhold til lov af 4de marts 1857 foretaget følgende taksation til indtegning i landbygningernes almindelige brandforsikring.

Fodby Sogn, Skraverup By

Fæster gamle Niels Hansen, under Saltø Gods

C.

Bygning i syd under forsikrings nr. 138 matrikel nr. 2

13 fag nye bygninger opført på samme stad igen. Længden 32alen 18/24del, dybt 12alen 19/24del, højden 3alen 12/24del, ege undertømmer i ege fod, fyrreovertømmer, murede vægge af brændte sten, stråtækt, ingen gavle, 3 døre, 2 vinduer, 2 gennemkørsels porte,

Indrettet fra øst, 2 fag stald, 4 fag lade takseret således 13 fag ad 60Rdl. Faget er 780Rdl.

D.

I vester ved denne lejlighed ikke omassureret, hen afbenytter den således, syd, lade og lo, vognremise, huggehus.

Gl. assureret 595Rdl.

A.

Stuehus i nord, ved denne lejlighed ikke omassureret, han afbenytter den således fra vester, kammer, køkken, dagligstue, soveværelse, gang og kammer, sal.

Gl. assureret 845Rdl.

B.

Bygning i øst ved denne lejlighed ikke omassureret, han afbenytter den således fra nord, fårehus, port, hestestald, foder lo, kostald.

Gl. assureret 990Rdl.

Brøndværk 15Rdl.

Ele forsikringen 3225Rdl.

Nærmeste nabo er forsikrings nr. 139 i 102alen afstand, D sammenbygget med C, C sammenbygget med B, ovenstående forretning har vi forstenet således som vi med ed trøste os til at bekræfte sammen.

Peder Nielsen                           Niels Hansen

Formand                                    taksationsmand

Formanden # Rdl.                 2 mark

Taksationsmanden # Rdl.      3 mark

Branddirektøren # Rdl.         4 mark

Stempelafgift # Rdl.              1 mark

i alt 1Rdl.                              4 mark betalt 

P. Nielsen

Niels Hansen og hustru Ane Marie Nielsen flytter, efter sønnens giftermål til Karrebæk hos Pauline og Johan.  Hvor Niels Hansen dør den 20 marts 1886 skiftet siger følgene:

Testamente Niels Hansen

Samme dag (12 april 1886) fremlagdes til Protokollen et Testamente mellem Arvefæstegårdmand Niels Hansen og Hustru Ane Marie Nielsen oprettet og natarialites attest den 8 Maj 1876, tinglæst 10 * M (st 253), md senere påtegning af 20 marts 1878 of 17 dec. S.A. I henhold til det i Testamentets Post 1 bestemte forbliver Enken hensiddende i uskiftet Bo efter hendes under 20 marts d.A. afdøde Mand med deres fælles børn.

Hun forsætter med at bo hos sin datter og svigersøn i Karrebæk. 

År 1897 den 19 juni anmeldte Gårdbestyrer Johan Andersen af Karrebæk, at værdien af hans den 25 maj afdøde Svigermoder Ane Marie Nielsen, Gaardmand Niels Hansens Enkes efterladenskaber ikke når et sådant Beløb, at udgiften ved hendes begravelse ville kunne dækkes af hendes Bo, og dette ** derfor efter Anmodning af Anmelderen var at udlægge denne i Anfør af skiftelovens § 10 til Dækning af Begravelsesomkostningerne.

Fabricius                                                                                 Som Anmelder

Auld. Fm                                                                                 Johan Andersen  

Seneste kommentarer

07.11 | 12:33

Umiddelbart kender jeg ikke noget til disse personer. men måske en dag jeg støder på dem

07.11 | 08:47

Hej har et par og en enkelt person i Bidstrup, måske du kender noget til dem. De er fra starten af 1700. Søren Dybsøe er den ene og parret Søren Pedersen og Anne Sørensdatter.

på forhånd tak

25.10 | 08:17

Det er matrikel nr. 2 i Bistrup

25.10 | 07:28

Hej han boede bistrupgade 38 matrikel 2 gården brænde i 1901 og blev bygget op igen conny

Del siden